ako zistim ci mam druhy pilier

Ako zistím, či mám druhý pilier? Stačí urobiť toto

Mnohí ľudia si otvoria druhý pilier bez toho, aby si to výrazne pamätali. Poradíme vám preto, kde si môžete overiť či II. pilier otvorený máte alebo nie, a prípadne v akej DSS máte vedený váš osobný dôchodkový účet. V článku sa dočítate niekoľko spôsobov ako viete zistiť či ste sporiteľom v správcovskej dôchodkovej spoločnosti.

DSS je povinná posielať prehľad z osobného účtu každý rok

Zo zákona je DSS povinná každý rok klientom zaslať výpis z ich osobného dôchodkového účtu. Ak máte v zmluve uvedený email, zašlú vám to v elektronickej podobe na emailovú adresu. V prípade, že správcovská spoločnosť neeviduje vašu emailovú adresu, pošle vám výpis v listinnej podobe na adresu trvalého bydliska, pokiaľ ste neuviedli v zmluve inú. Takto viete zistiť, či máte uzatvorenú zmluvu 2.piliera a aj to, v ktorej spoločnosti máte účet otvorený a v ktorom dôchodkovom fonde si sporíte. Ak nedostávate výpis, kontaktujte svoju správcovskú spoločnosť.

Jednoduché kroky, ako zistím, či mám 2. pilier

Volať na infolinku sociálnej poisťovne

Sociálna poisťovňa spravuje všetky zmluvy starobného dôchodkového sporenia. Najrýchlejším a najjednoduchším spôsobom je teda hovor na ich infolinku. Ak máte aktívnu zmluvu vedia vám povedať aj to, v ktorej spoločnosti máte 2.pilier. Pri hovore bude pracovník sociálnej poisťovne potrebovať na identifikáciu vaše rodné číslo, meno, priezvisko a adresu trvalého bydliska.

Číslo na ktoré môžete volať: 0800 123 123

Poslať správu cez formulár

Ďalšou možnosťou je poslať správu cez online formulár sociálnej poisťovne. Viete kliknúť na link https://www.socpoist.sk/callcentrum. Následne zadáte vaše meno, emailovú adresu, telefónne číslo a dátum narodenia. Do predmetu môžete uviesť napríklad “2.pilier” a do správy text, ktorý som priložil v obrázku. Ako kategóriu uveďte “Starobné dôchodkové sporenie – II. pilier” a odošlite formulár.ovať na identifikáciu vaše rodné číslo, meno, priezvisko a adresu trvalého bydliska.

formular pre zistenie druheho piliera

Návšteva sociálnej poisťovne

Pokiaľ chcete túto záležitosť vyriešiť osobne, môžete sa informovať priamo na pobočke sociálnej poisťovne, kde vám na klientskom centre povedia, či ste zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení a aká spoločnosť vám spravuje vaše portfólio. Ak bývate mimo miesta trvalého pobytu, stačí ak navštívite pobočku v meste, v ktorom bývate.

Skontrolujte si výpis

Výpisy z 2.piliera chodia sporiteľom každý rok do konca januára. Ak registrujete, že vám chodia nejaké papiere, na ktorých sa píše o dôchodkoch viete si na ňom skontrolovať v akej spoločnosti sa vám investujú peniaze a aký fond máte zvolený v danej spoločnosti.

Pozrite si výplatnú pásku

Jedným z najľahších spôsobov ako zistiť, či mám 2.pilier je skontrolovať si výplatnú pásku. Ak druhý pilier máte uzatvorený, v niektorých prípadoch (nie vždy) sa na páske nachádza aj údaj, ktorý hovorí o tom, koľko eur z hrubej mzdy sa vám odvádza na starobné dôchodkové sporenie.

Ak ste zistili, že máte 2. pilier, skontrolujte si váš účet

Každá spoločnosť má klientsky portál, do ktorého sa viete zaregistrovať a online si viete skontrolovať v ktorom fonde máte peniaze a taktiež viete sledovať stav svojho osobného účtu. Zároveň, ak budete meniť nejaké osobné alebo kontaktné údaje, všetko viete vyriešiť cez tento portál. Na registráciu do klientskeho portálu použite jeden z priložených linkov, podľa toho, v ktorej spoločnosti máte otvorený účet.

Naše tipy a odporúčania

Ak zistíte, že nemáte 2.pilier

V prípade, že ste zistili že nemáte 2.pilier a máte do 35 rokov, odporúčame vám uzavrieť si ho čím skôr, aby ste sa zbytočne neoberali o potenciálne výnosy. Odvody do druhého piliera idú z vašej hrubej mzdy, takže výšku vašej výplaty vám to vôbec neovplyvní.

Vek v čase uzatvorenia 2.piliera

Úrok na indexových fondoch po započítaní inflácie a poplatkov od vzniku

Prilepšenie k dôchodku na dnešné ceny

25

7%p.a.

727€

30

497€

35

336€

V priloženej tabuľke sme rátali, s priemernou mzdou na Slovensku, odchodom do dôchodku v 64 roku života a vyplácaním dôchodku po dobu 20 rokov. Môžete vidieť, že vôbec nie je jedno kedy si uzatvoríte 2.pilier, pretože čas hrá buď vo váš prospech alebo naopak.

Ak máte 2.pilier, skontrolujte si fondy

Keď máte uzatvorenú zmluvu o 2.pilieri najdôležitejší ukazovateľ toho, ako vám to pomôže na dôchodku je to, aký fond máte zvolený, resp. v ktorom fonde si sporíte peniaze. Ak si chcete zaistiť najlepší možný dôchodok z 2.piliera a do dôchodku máte viac ako 10 rokov, odporúčame mať nastavené indexové fondy. Viac o efektívnom nastavení druhého piliera si viete prečítať v našom článku.

Vek

Výnos fondov (od založenia, po započítaní inflácie) - dlhopisový, indexový

Nasporená suma po započítaní inflácie za predpokladu, že bude investovať v jednotlivých fondoch

Rozdiel v mesačnej rente na dôchodku pri správne zvolenom fonde

má 25 a ide si otvoriť 2.pilier

-1%p.a.

27 586€

612€

7%p.a.

174 525€

sporí od 25, mal zvolený dlhopisový fond a v 30ke presunie do indexových fondov

-1%

27 586€

529€

7%

154 481€

sporí od 25, mal zvolený dlhopisový fond a v 40ke presunie do indexových fondov

-1%

27 586€

350€

7%

111 447€

sporí od 25, mal zvolený dlhopisový fond a v 50ke presunie do indexových fondov

-1%

27 586€

171€

7%

68 449€

V priloženej tabuľke sme rátali, s priemernou mzdou na Slovensku, odchodom na dôchodok v 64 roku života a vyplácaním dôchodku po dobu 20 rokov. Môžete vidieť, že vôbec nie je jedno v akom fonde sa vám zhodnocujú vaše peniaze a ako dokáže ovplyvniť výšku vašej mesačnej renty z 2.piliera ak si prenesiete peniaze z dlhopisového fondu do indexového.

Vytvorte si online prístup do klientskeho portálu

Pokiaľ nemáte vytvorený online prístup do klientskeho portálu vašej spoločnosti, odporúčame si ho zriadiť hlavne kvôli jednoduchosti aktualizácie osobných a kontaktných údajov a taktiež možnosti každodennej kontroly vášho dôchodkového konta.

Sporte si na dochodok po vlastnej osi

Nie je tajomstvom, že ani štátne piliere nám nepomôžu k takému dôchodku, ktorý by nám zaručil udržanie si životného štandardu. Ak sa chceme mať na dôchodku aspoň tak dobre ako počas produktívneho veku musíme sa spoľahnúť sami na seba. Čím skôr si to každý z nás uvedomí, tým lepšie, pretože tak ako sme si prešli v článku čas je pri investovaní najdôležitejší parameter.

Investovanie môže mať svoje riziká a nezaručuje výnosy. Výber vhodného spôsobu investovania závisí od individuálnych potrieb a finančnej situácie každého jednotlivca. Pred investovaním by ste mali starostlivo preskúmať všetky dostupné možnosti a poradiť sa s odborníkmi na financie.

Jakub Kofčák

Som finančný sprostredkovateľ a poradca, ktorý dbá na to, aby mali ľudia nastavené celé finančné portfólio na jednotku, nie len jeden produkt. Profesionálne sa venujem financiám od roku 2018. Najviac mi pri tejto práci záleží na kvalitných vzťahoch, čo sa odzrkadľuje pri množstve spokojných klientov. Špecializujem sa na prácu s novými spolupracovníkmi a zaúčanie nových ľudí.

Potrebujete poradiť? Zanechajte nám správu