samostatne investovanie do indexovych fondov

Investovanie do indexových fondov: Top 10 fondov, ktoré stoja za to

Ak hľadáte spôsob dlhodobého investovania s cieľom maximalizovať svoj výnos, indexové fondy sú skvelý spôsob. Hlavnými výhodami investovania cez indexové fondy sú vysoká diverzifikácia, pasívne investovanie (čiže vyšší výnos) a nízke poplatky. Je veľa rôznych indexových fondov, do ktorých sa dá investovať na Slovensku. Pripravil som si pre vás porovnanie indexových fondov, ktoré stoja za to.

Čo je investovanie do indexových fondov

Indexový fond je typ podielového fondu, ktorého portfólio je zostavené tak, aby zodpovedalo alebo sledovalo zložky trhového indexu, napríklad indexu Standard & Poor’s 500 (S&P 500). Takýto fond obsahuje všetkých 500 akcií v indexe približne v rovnakom pomere, v akom sú zastúpené v indexe.

 

Spoločnosti sa nakúpia a držia v rámci indexového fondu, keď spĺňajú špecifické pravidlá alebo parametre indexu a predávajú sa, keď sa pohybujú mimo týchto pravidiel alebo parametrov. Predstavte si indexový fond ako investíciu využívajúcu investovanie založené na pravidlách.

 

Hlavnou výhodou indexových fondov pre investorov je, že ich správa nevyžaduje veľa času, pretože investori nemusia tráviť čas analýzou rôznych akcií alebo akciových portfólií. Pre väčšinu investorov je tiež ťažké prekonať výkonnosť indexu S&P 500.

 

Indexové fondy sú pasívne spravované, čo znamená, že ich aktívne nespravuje portfólio manažér, ktorý sa snaží prekonať výkonnosť “trhu” nákupom a predajom akcií. Namiesto toho je investičným cieľom fondu sledovať výkonnosť konkrétneho trhového indexu. V jednoduchosti povedané, pasívne spravované fondy (t.j. indexové fondy) majú vo všeobecnosti lepšiu výkonnosť ako aktívne spravované fondy. 

 

Indexové fondy sú často vychvaľované ako jedna z najlepších investícií pre začínajúcich investorov, pretože ponúkajú jednoduchý a priamočiary spôsob investovania do diverzifikovaného koša aktív bez nutnosti platiť vysoké poplatky.

Prečo investovať do indexových fondov

Existuje mnoho dôvodov, prečo by ste mali zvážiť investovanie do indexových fondov, ale tu sú tri najdôležitejšie:
 
  1. Ponúkajú širokú expozíciu na trhu – Investovaním do indexového fondu môžete získať prístup k celej triede aktív alebo k celému regiónu už v jednom fonde. To vám umožní diverzifikovať vaše portfólio bez toho, aby ste museli nakupovať viacero jednotlivých cenných papierov, čo môže byť nákladné a časovo náročné.

 

  1. Majú nízke náklady – Jedným z hlavných dôvodov, prečo indexové fondy dlhodobo prekonávajú aktívne spravované podielové fondy, sú ich nižšie prevádzkové náklady. Na správu indexových fondov nie je potrebný taký počet ľudí a nákladov, ako na indexové fondy. Napríklad ETF S&P 500 spoločnosti BlackRock (iShares) má nákladový pomer len 0,07 %, čo znamená, že za každých 1 000 Eur investovaných do fondu zaplatíte ročne len 0,7 Eur na poplatkoch.

 

  1. Vyššie zhodnotenie – Ďalšou výhodou indexových fondov je, že v porovnaní s aktívne spravovanými podielovými fondmi dosahujú dlhodobo vyššie výnosy. Okrem toho, ak ich človek vlastní prostredníctvom ETF fondov, vie využiť aj daňové zvýhodnenie podľa aktuálne platného daňového zákona. V konečnom dôsledku to znamená tiež vyšší výnos.

 

  1. Jednoduchosť a priamočiarosť – Indexové fondy poskytujú jednoduchý a priamočiary spôsob investovania do diverzifikovaného koša aktív bez toho, aby ste sa museli starať o výber jednotlivých akcií alebo dokonalé načasovanie trhu. To z nich robí ideálnu investíciu pre nových aj pokročilých investorov, ktorí chcú hneď začať budovať portfólio vytvárajúce dlhodobé bohatstvo.

Porovnanie indexových fondov - TOP 10

Nižšie popisujem do čoho investuje týchto 10 indexových fondov. Pod nimi nájdete indexy, ktoré sledujú. Viete si samostatne vyhľadať informácie o samotných fondoch alebo indexoch podľa ich názvov. Fondy neboli vybrané na základe predošlej výkonnosti, pretože to je jedna z amatérskych chýb, ktorej sa chceme vyhnúť. Treba mať na pamäti, že predošlé výnosy nie sú zárukou budúcich. Indexové fondy sú zamerané na diverzifikáciu, čiže široké rozloženie portfólia. Cielime čo najnižšie riziko.

1. Indexový fond: iShares Core S&P 500 UCITS ETF

Fond iShares Core S&P 500 UCITS ETF sleduje index S&P 500. Tento index zahŕňa 500 najväčších amerických spoločností podľa trhovej kapitalizácie. Ide pravdepodobne o najznámejší indexový fond na svete.

Index: S&P 500

2. Indexový fond: iShares MSCI World EUR Hedged UCITS ETF

Jeden z najviac vysoko diverzifikovaných fondov rozvinutého trhu. Zahŕňa akcie krajín ako USA, západnej Európy a Japonska. V tomto indexovom fonde sa pohybuje okolo 1600 spoločností. 

Index: MSCI World Index

3. Indexový fond: iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD

Niekedy mylne označený za technologický index, tento index zahŕňa nefinančné spoločnosti USA kótované na burze NASDAQ. Oproti fondu S&P500 má tento fond výrazne vyššie zastúpenie tých najväčších spoločností, čo znamená vyššiu kolísavosť v prípade prepadov alebo naopak rastov týchto akcií. Počet spoločností vo fonde sa pohybuje okolo 100.

Index: NASDAQ-100® Index

4. Indexový fond: iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF USD

Vhodný na doplnenie portfólia. Indexový fond sa zameriava na spoločnosti rozvíjajúcich sa trhov. Tento fond obsahuje viac ako 2800 spoločností s veľkou, strednou a malou kapitalizáciou na rozvíjajúcich sa trhoch (napr. Čína, Taiwan, India, Južná Kórea). Pridaním tohto fondu do portfólia môže znamenať, že investor zmešká potenciálny rast u často prehliadaných menších spoločností. Portfólio široko zaberie rozvíjajúci sa akciový trh.

Index: MSCI Emerging Markets Investable Market Index

5. Indexový fond: iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF

Určený pre investorov, ktorí hľadajú sociálne zodpovedné investície (z anglickej skratky SRI – socially responsible investment). Investuje sa do spoločností s vynikajúcim hodnotením v oblasti životného prostredia, sociálnych vecí a riadenia (ESG) a minimálnymi kontroverziami. Tento fond taktiež eliminuje spoločnosti, ktoré pôsobia v odvetviach, ako sú kontroverzné zbrane, jadrové zbrane, tabak, civilné strelné zbrane, konvenčné zbrane, alkohol, hazardné hry, zábava pre dospelých, jadrová energia a geneticky modifikované organizmy (GMO). Počet spoločností vo fonde v čase písania článku: 120.

Index: MSCI Europe SRI Select Reduced Fossil Fuels Index

6. Indexový fond: Xtrackers Stoxx Europe 600 UCITS ETF 1C

Obsahuje pevný počet 600 akciových spoločností, ktoré predstavujú spoločnosti s veľkou, strednou a malou kapitalizáciou zo 17 európskych krajín, ktoré pokrývajú približne 90 % trhovej kapitalizácie európskeho akciového trhu. 

Index: STOXX® Europe 600 INDEX

7. Indexový fond: iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF

Fond sa snaží sledovať výkonnosť indexu zloženého z 50 najväčších spoločností v eurozóne. Ide teda primárne o popredné spoločnosti v odvetviach skrz Európu (napr. ASML, SAP, LVMH, Siemens, Schneider electric, …).

Index: EURO STOXX® 50

8. Indexový fond: iShares MSCI ACWI UCITS ETF

Fond MSCI ACWI investuje primárne do veľkých a stredných spoločností v 23 krajinách rozvinutých trhoch a 24 krajinách rozvíjajúcich sa trhoch. Fond obsahuje približne 2800 spoločností a pokrýva približne 85 % globálne investovateľných akcií.

Index: MSCI ACWI Index

9. Indexový fond: iShares Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc)

Tento fond investuje do dlhopisového trhu, konkrétne do širokej škály dlhopisov investičného stupňa vydaných štátmi, organizáciami napojených na štáty, spoločnosťami a sekuritizovanými aktívami z rôznych krajín sveta. V čase písania článku bolo v tomto fonde vyše 11500 aktív.

Index: Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index

10. Indexový fond: iShares Core € Corp Bond UCITS ETF

Fond investuje do korporátnych dlhopisov vydaných v eurách. Počet dlhopisov vo fonde sa pohybuje okolo 3500. Fond je ideálny pre európskych investorov, ktorí hľadajú dlhopisové rozloženie a zároveň nechcú podstupovať konverzné (menové) riziko.

Index: The Bloomberg Barclays Euro Corporate Bond Index

Tipy pre investovanie do indexových fondov

Pred investovaním do indexových fondov je dôležité zvážiť svoju toleranciu voči riziku. To vám pomôže určiť, ktorý typ indexového fondu je pre vás vhodný. Ak ste napríklad konzervatívnejší investor, možno bude lepšie ak svoj majetok neinvestujete len do akciových indexov, ale zvážite aj dlhopisové fondy.


Diverzifikujte svoje portfólio

Indexové fondy poskytujú možnosť kvalitne diverzifikovať svoje portfólio skrz rôzne aktíva (akcie, dlhopisy, …), geografické regióny a sektory. Rozloženie vašej investície pomáha znižovať riziko a zvyšovať výnosy v čase. Napríklad, ak by sme investovali len do jednej akcie, šanca že budeme stratoví je obrovská. Ak by sme ale investovali skrz jeden alebo viacero indexových fondov, šanca že budeme stratoví je úplne minimálna.


Rozumejte svojej investícií

Mali by ste rozumieť, do čoho idete investovať a čo od toho môžete očakávať. Indexové fondy nie sú výnimkou. Ak budete rozumieť základom svojej investície, pomôže vám to ovládať svoje emócie a tým pádom vyhnúť sa stratám s nimi spojenými. Je len otázkou času, kedy prídu neočakávané pohyby trhu. Vaša reakcia na investíciu je niekedy dôležitejšia ako to, ako sa darilo investície za posledné obdobie. Vedieť preto, čo môžete od svojej investície čakať je kľúčom k lepším výsledkom.

Ako na investovanie do indexových fondov

Po prečítaní tohto blogu máte lepšiu predstavu, čo to je indexový fond. Zároveň viete, ako môžu vyzerať konkrétne indexové fondy a čo môžu obsahovať.

 

Indexových fondov na výber je veľmi veľa. Ak si plánujete “namiešavať” vlastné portfólio po svojom, urobte tak určite veľmi opatrne, pretože chyba vás môže vyjsť veľmi draho. Počítajte s tým, že táto cesta bude časovo náročnejšia. Kvalitné zdroje niekedy ani nenájdete v slovenčine.

 

Jednou z možností je využiť asistenciu a služby finančného poradcu. V mojom prípade vám ukážem, ako tieto investície fungujú a odporučím stratégiu vašu situáciu. Týmto spôsobom ušetríte hodiny času a budete si istý, že máte financie nastavené profesionálne ako stovky ďalších klientov.

 

Vedomosti o svojej investícií viete rozšíriť pomocou kníh, videí alebo prostredníctvom finančníka. Otázkou je, či sa chcete šprtať vo financiách sám a venovať tomu svoj čas. Vo svete financií je častokrát veľa nejasných a nepresných informácií. Preto môže byť najrozumnejším riešením pre bezstarostný život využiť služby poradcu, ktorý vám vysvetlí základy ale nepodstatnými detailmi vás už nebude zaťažovať.

Investovanie môže mať svoje riziká a nezaručuje výnosy. Výber vhodného spôsobu investovania závisí od individuálnych potrieb a finančnej situácie každého jednotlivca. Pred investovaním by ste mali starostlivo preskúmať všetky dostupné možnosti a poradiť sa s odborníkmi na financie.

Daniel Varga

Som finančný profesionál s viac ako štvorročnými skúsenosťami v odvetví a spravujem portfólio cez 800,000€ v investíciach. Vďaka dôslednému čítaniu a vášni pre financie si neustále rozširujem prehľad o najnovších trendoch a overených stratégiach. Môj blog sa zameriava na demystifikáciu financií tým, že ponúka dobre preskúmaný a dostupný obsah, poskytuje čitateľom praktické rady a použiteľné poznatky. Svojim klientom pomáham robiť informované rozhodnutia a dosahovať ich finančné ciele.

Potrebujete poradiť? Zanechajte nám správu